Wat is Chi kung?

Chi kung is een verzamelnaam voor een grote verscheidenheid van oefeningen om je energie (chi) op een natuurlijke manier te laten stromen. Kung betekent 'beoefenen, ontwikkelen, cultiveren'.
Chi kung (qi gong) wordt vaak vertaald als 'werken met energie', of 'energietraining'.
Het is een belangijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM). Meer informatie over TCM

Als je op een punt komt dat je beschikt over veel en goede chi, dan kun je die ook gebruiken om anderen te helpen genezen. Chi kung-oefeningen worden ook gebruikt bij tai chi voor gezondheid en martial arts. 
De oefeningen die wij gebruiken zijn onderdeel van een zachte vorm van training die is gericht op het versterken van je gezondheid. Hoe je energie kunt voelen, op kunt bouwen en ermee kunt werken leer je in de lessen.

Enkele doelen/ effecten van chi kung:
• Verhoging van je lichaamsbewustzijn. Je merkt het eerder als je onnodig spanning vasthoudt.
• Je kunt dieper en vaker ontspannen. Je weet hoe je spanning kunt verminderen/ op kunt lossen
• Je energiebanen worden geopend, zodat de energie overal goed kan doorstromen. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en je hebt meer energie tot je beschikking.
• Je gezondheid verbeteren.
• Versterken van je lichaam, je beschikt over meer energie, je kunt meer aan.
• Energie leren voelen, laten circuleren, vermeerderen, versterken, bewaren.

Dit gebeurt door stille lichaamshoudingen, eenvoudige bewegingen, bewust inzetten van de ademhaling en oefening van de geest.
Er bestaan vele chi kung stijlen. Chikung Voor Gezondheid is niet gebonden aan één specifieke stijl, maar heeft zijn grondvesten in 'zhan zhuang' chi kung (uitspraak: djam djong). Dit wordt naar behoefte aangevuld met ervaringen uit andere stijlen, tai chi, adem- en massagetechnieken.

In het besloten deel van de website (toegankelijk voor leerlingen na inloggen) staan een aantal oefeningen voor warming-up en cooling-down, waaronder de 'ba duan jin' (acht gouden brokaten).
Voor de achtergrond van zhan zhuang chi kung wordt verwezen naar: lineage (volgt).

Meer informatie over chi kung stijlen vind je op de besloten pagina's. 

Zie ook de literatuurlijst

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten